UX- en UI-testen, waarom en hoe?

Gepubliceerd: Categorie: Beheerdiensten

Bij Qualogy Caribbean zijn we een pilot gestart met UX- en UI-testen van onze applicaties (naast natuurlijk de functionele testen en TDD). In dit blog deel ik mijn bevindingen met je.

Wat zijn User Experience (UX)-testen?

Er zijn verschillende namen voor User Experience: ‘UX testen’, ‘usability testing’ en het ‘testen van de gebruiker’, om er een paar te noemen. Ze verwijzen allemaal naar het proces van begrijpen wat de gebruiker doet in de applicatie - en waarom.

Het is de taak van een UX-tester om in de schoenen van de gebruiker te staan, uiteenlopende scenario's te bedenken en na te bootsen. Kortom, de applicatie te gebruiken zoals een echte gebruiker dat doet!

Hoe helpt UX-testen je product verbeteren?

 1. Met User Experience-testen kun je de software bekijken vanuit het perspectief van een echte gebruiker.
 2. Met deze testen observeer je wat mensen daadwerkelijk doen en hoe ze echt naar de applicatie kijken.
 3. Het is de beste manier om te ontdekken wat werkt, wat niet werkt - en waarom.
 4. We maken gebruik van deze inzichten om de software te repareren.
 5. Het kan helpen om te identificeren waarom gebruikers je product kopen en waarom niet.
 6. In feite kun je vrijwel alles testen en ontdekken wat gebruikers doen en waarom.

Wat is User Interface (UI)-testen?

UI-testen zijn gebruikersinterface-testen. Het zijn testtechnieken om de aanwezigheid van defecten te identificeren in een product of software. Het gaat dan voornamelijk om het testen van de grafische gebruikersinterface (GUI) en defecten hierin te identificeren. De GUI is een hiërarchische, grafische front-end die grafische objecten met een set van eigenschappen bevat.

Recent zijn we bij Qualogy Caribbean gestart om ook naar de gebruikersinterface te kijken en deze gebruiksvriendelijk te maken. Het is allemaal nog in een pilotfase, waarbij we voor nu letten op het ontwerp van de GUI en het gemak waarop de gebruiker de GUI kan bedienen.

Dit is de checklist die het testteam voor UI-testen hanteert:

 1. Controleren van validatieberichten
 2. Controleren van alle navigatie in de applicatie
 3. Controleren van usability-voorwaarden
 4. Controleren van data-integriteit
 5. Controleren van de verschillende staten (invoermodus en edit-modus)
 6. Controleren van de datumvelden en numerieke veldenformats

Het handigste is om ervan uit te gaan dat de gebruiker niets van applicaties weet en nooit eerder in een applicatie heeft gewerkt. Met behulp van tooltips in de applicatie help je dit type gebruiker om de applicatie met gemak te bedienen. Zo hebben we het product Perform Now met deze technieken gebruiksvriendelijk gemaakt:

 • Een voorbeeld is dat het invulscherm automatisch het eerste invulveld markeert om de gebruiker erop te wijzen waar hij kan starten met invullen.
 • Verder hebben we gezorgd voor een aantrekkelijke look & feel en attractieve kleuren.
 • Ook is er in deze applicatie gelet op nette en verzorgde foutmeldingen en validaties, logische navigatie en input-formats.

Er zijn vele manieren om een GUI gebruiksvriendelijk en usable te maken en om de user experience te verhogen. Met Perform Now hebben we de eerste stap gezet. Ons doel is om bij elke nieuwe software steeds meer te letten op gebruiksvriendelijkheid en de user experience, tot we een standaard hebben die geldt voor al onze software. De eerste stap is gezet, er is ‘more to come’!

Karizma Ilahi
Over auteur Karizma Ilahi

Ik werk als projectcoördinator bij Qualogy Caribbean in Paramaribo. Een erg veelzijdige baan: ik maak requirementanalyses, schakel met developmentteams en sta altijd in sync met het managementteam. Eerder deed ik werkervaring op in web-development en projectmanagement.

Meer posts van Karizma Ilahi
Reacties
Reactie plaatsen