2020: automatisering neemt een vlucht, Qualogy biedt helpende hand

2020: automatisering neemt een vlucht, Qualogy biedt helpende hand

Gepubliceerd: Categorie: Nieuwsblog

Het einde van 2020 is in zicht. Een jaar van uitdagingen, in alle opzichten. Voor het bedrijfsleven en overheden was een belangrijke opgave: zorgen dat iedereen vanuit huis kan werken. De behoefte naar applicaties en cloudomgevingen nam hierdoor toe. Bij Qualogy Caribbean hebben we tal van organisaties hierin ondersteund. Een van die projecten licht ik graag uit.

Dit voorjaar kregen we steeds meer vragen van organisaties over samenwerken op afstand en oplossingen voor procesoptimalisatie. Hoewel digitalisering en automatisering bij veel organisaties al op de agenda stonden, zorgde corona voor een omslagpunt. Zo ook voor een van onze opdrachtgevers, die begin dit jaar alle administratieve processen wilde automatiseren.

Altijd en overal prettig werken

De opdrachtgever heeft veel administratieve processen, waarbij de medewerkers gebruikmaken van diverse systemen en veel papierwerk hebben. Denk aan taken als persoonsgegevens registreren, data invoeren en rapportages samenstellen. Daarbij kwam het nog weleens voor dat documenten zoekraakten. Toen alle medewerkers in het voorjaar thuis moesten werken, groeide de wens om altijd en overal toegang te hebben tot systemen en digitale documenten.

Analyse en werkwijze

We begonnen met het analysetraject. Hiervoor vormden we een team met drie andere collega’s. We hebben de vraag van de klant ontleed en brachten alle gewenste processen in kaart. Op basis van een aantal klantgesprekken werkten we de procesbeschrijvingen uit in een technisch document.

Simultaan aan dit traject startten twee collega’s met de applicatieontwikkeling. Onze werkwijze is agile. Dit houdt in dat ons team zelfsturend is en dat iedereen betrokken is bij de planning, taakverdeling en uitvoering. Ook maken we gebruik van de scrum-methode: we knippen het werk op in korte sprints met user stories. Hierdoor kunnen we makkelijk prioriteiten stellen en de planning bewaken.

Dit is een cyclisch proces: na elke sprint reviewen we elkaars werk en laten we de klant testen. De functionaliteiten worden in delen opgeleverd. Na elke oplevering test de klant de applicatie zorgvuldig, zodat we eventuele hiccups ondervangen vóór de applicatie live gaat.

Technische uitdagingen

Voor elke maatwerkoplossing maken we weer gebruik van andere technologieën. Deze applicatie is uiteindelijk gebouwd in Oracle APEX 18, een low-code platform. We hebben gecodeerd met SQL en PL/SQL.

De grootste uitdaging in dit project was het implementeren van een scoresysteem.  Dit houdt in dat bepaalde variabelen een totaalscore positief of negatief kunnen beïnvloeden. Echter waren die gegevens vrij dynamisch, waardoor we dit niet met één formule konden oplossen. Uiteindelijk hebben we zelf een wiskundige formule samengesteld die werkt voor alle variabelen.

Resultaat: één centrale plek

Momenteel leggen we de laatste hand aan de applicatie. Het resultaat: één applicatie waarin alle administratieve processen van de organisaties zijn geïmplementeerd en gekoppeld. Medewerkers kunnen straks met een eigen account inloggen, waarbij ze veilig toegang hebben tot de gegevens die aan hen zijn toegewezen. Data registreren, rapportages draaien, documenten uploaden en scores berekenen gebeurt met één druk op de knop.

Betrokkenheid en teamspirit

De komende tijd zetten we de puntjes op de ‘i’. De opdrachtgever is tot nu toe erg tevreden over de applicatie en kan niet wachten om het in gebruik te nemen. We worden gewaardeerd om onze betrokkenheid, teamspirit en efficiënte werkwijze.

Zelf kijk ik ook terug op een geslaagd project. Ik vind het mooi om klanten te ondersteunen bij de transformatie naar een digitale organisatie. Voor 2021 hoop én verwacht ik dat we vele andere organisaties hierbij gaan helpen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de maatwerkoplossingen van Qualogy, die u helpen om uw processen te optimaliseren? Vertel ons uw uitdaging! Neem contact met ons op via info_caribbean@qualogy.com.

 Anuradha Goeptar
Over auteur Anuradha Goeptar

Van junior naar senior: samen met Qualogy is Anuradha Goeptar gegroeid als professional. In 2009 startte ze als Junior APEX Developer. Inmiddels werkt Anuradha al ruim een jaar als Senior Software Developer.

Meer posts van Anuradha Goeptar
Reacties
Reactie plaatsen