Dewika: “De IT-sector een mannenwereld? Dat is verleden tijd!”

Dewika: “De IT-sector een mannenwereld? Dat is verleden tijd!”

Gepubliceerd: Categorie: Nieuwsblog

Dewika Jhinnoe kijkt na het afronden van haar vwo in 2013 ernaar uit om een hbo- of universitaire opleiding te volgen in Suriname. Welke richting is in eerste instantie nog niet helemaal duidelijk, maar uiteindelijk kiest ze voor de IT-sector. Inmiddels werkt ze als Software Tester bij Qualogy Caribbean. In haar blog vertelt ze over haar loopbaan.

Dewika heeft haar studiekeuze uiteindelijk met haar volle verstand gemaakt. Ze vertelt: “Ik heb vooral gekeken waar veel naar wordt gevraagd, zowel op de lokale als de internationale markt. Toen kwam ik al gauw bij ICT uit. Het was heel nieuw voor me, maar het wekte meteen mijn interesse. Ik greep deze kans dan ook met beide handen aan.”

Polytechnic College Suriname

Deze keuze bracht haar in 2013 naar het Polytechnic College Suriname (PTC), waar ze koos voor een specialisatie in Technische Informatica. “Ik koos hiervoor omdat ik altijd al van wiskunde gehouden heb én graag nieuwe dingen wilde leren en ontdekken. Wat me vooral aansprak, is het feit dat ICT zo breed wordt ingezet in onze samenleving. Hierdoor heb je de keuze uit verschillende sectoren om te werken en dit maakt ook dat er veel carrièrekansen liggen.”

Haar afstudeerproject deed ze bij Hakrinbank N.V, met als onderwerp het implementeren van 2 ITIL processen ter optimalisatie van de IT-dienstverlening binnen het bedrijf. “In totaal heb ik drie jaar bij Hakrinbank gewerkt als Service Desk Analyst. Na mijn afstuderen ging ik op zoek naar een baan. Mijn vriendin Roebina werkt al een paar jaar bij Qualogy Caribbean, we kennen elkaar van het PTC. Via haar kwam de vacature van Software Tester bij Qualogy Caribbean op mijn pad.”

Steeds meer vrouwelijke collega's

Inmiddels werkt Dewika sinds begin 2020 als Software Tester bij Qualogy Caribbean. “In deze functie ben ik verantwoordelijk om het werk van de developers te beoordelen en te testen. Voldoet het eindproduct aan de eisen en wensen die zijn gesteld door de klant. Hierbij denk en doe ik alsof ik een eindgebruiker van het eindproduct of de applicatie ben.”

Wat betreft de IT-sector heerst er nog altijd een beeld dat dit vooral een mannenwereld is. Volgens Dewika is dit inmiddels verleden tijd. “Wereldwijd, maar vooral ook in Suriname, zijn steeds meer vrouwen werkzaam in de IT. Ik merk dat ik vanaf 2017 aanzienlijk meer vrouwelijke collega’s erbij heb gekregen. Bij Qualogy Caribbean is inmiddels 41% van mijn collega’s vrouw. Ik ben blij om te zien dat vrouwen bij Qualogy Caribbean dezelfde kansen krijgen als hun mannelijke collega’s, en daar ook vol hun schouders onder zetten.”

Afspiegeling van de samenleving

Met de man-vrouwbalans zit het bij Qualogy Caribbean volgens Dewika dus wel goed. “Het is sowieso belangrijk om een divers team te hebben. Dit zorg voor verschillende inzichten, en leidt automatisch tot meer creativiteit en eindproducten van hoge kwaliteit. Anno 2022 is het belangrijk dat het team een afspiegeling is van de samenleving. Dit werpt zowel intern, als extern zijn vruchten af voor het bedrijf.”

Voor vrouwen die ook graag in de IT-sector willen werken, heeft Dewika nog wel een aantal tips. “Je moet vooral durven. Laat je niet intimideren door mannelijke collega’s, maar trek je eraan op. Leer van ze en van je vrouwelijke collega’s, of neem ze juist mee op sleeptouw. Zo zorgen we voor een sterke man-vrouwbalans, in iedere laag van een organisatie.”

Werken bij Qualogy Caribbean

Wil je ook aan de slag bij Qualogy Caribbean? Bekijk de vacatures of neem contact op met ons via info_caribbean@qualogy.com. We staan altijd open voor nieuw talent. Ook als je op dit moment nog niet in Suriname woont. Bekijk onze vacatures en geef kleur aan je carrière bij Qualogy Caribbean.

Team Communication
Over auteur Team Communication

Innovatieve projecten voor mooie klanten, inspirerende interviews met collega’s en het laatste nieuws over behaalde successen. Qualogy zit vol bijzondere verhalen die Team Communication graag deelt met relaties, IT-professionals en sollicitanten.

Meer posts van Team Communication
Reacties
Reactie plaatsen