Girls in ICT: Mellisa deelt haar passie en liefde voor IT

Girls in ICT: Mellisa deelt haar passie en liefde voor IT

Gepubliceerd: Categorie: Nieuwsblog

Mellisa Kartowikromo werkt al meer dan 10 jaar bij Qualogy en haar verhaal is een inspiratie voor vrouwen die in de IT-branche willen werken. Een goede reden om haar verhaal te delen en te laten zien dat vrouwen een cruciale rol kunnen spelen in de IT-industrie. Ook deelt zij enkele tips met vrouwen die een carrière in de IT overwegen.

Het begin van mijn interesse in technologie

"Mijn passie voor techniek begon op de basisschool", vertelt Mellisa. "Mijn vader was elektricien en ik was altijd gefascineerd en onder de indruk wanneer ik hem elektronische apparaten zag repareren. Na wat onderzoek te hebben gedaan, ontdekte ik dat ik mijn studie op het gebied van technologie kon voortzetten aan het Natuur Technisch Instituut (NATIN) in Suriname. Ik heb gekozen voor de specialisatie Elektrotechniek - Informatie. In die periode ontdekte ik internet en ontwikkelde mijn hobby voor gamen. Resident Evil en Star Wars Jedi Knight waren enkele van mijn favorieten. Mijn interesse in ICT was gewekt en ik wilde leren programmeren."

"Jouw succes wordt niet bepaald door je geslacht maar door jouw drive, vastberadenheid en vaardigheden." Mellisa Kartowikromo – Teamlead DBA

Het juiste pad kiezen

“Helaas waren er op dat moment geen ICT-opleidingen beschikbaar in Suriname. Dus koos ik voor de dichtstbijzijnde beschikbare studie, Electrical Engineering-Information aan de ADEK en daarna aan de PTC.” In die periode hoorde ik al van Qualogy en was ik zeer geïnteresseerd en in 2012 kreeg ik de kans om te solliciteren voor een software developer bootcamp. “Dit was een van de hoogtepunten in mijn leven!” 

Ik heb hierna de eerste vier jaar als softwareontwikkelaar gewerkt, zowel intern als voor klanten. In 2016 kreeg ik de kans om een functie als Database Administrator (DBA) te vervullen en zo kwam ik terecht in het DBA-team. Daar ben ik doorgegroeid tot teamleider van de afdeling. Dit bracht een heel nieuwe liefde voor mijn werk, team en zelfs de nieuwe uitdagingen die deze met zich meebrengt. “De dagelijkse activiteiten die mij motiveren, zijn het schakelen tussen het team en het management, het verrichten van operationeel werk, het coachen van medewerkers, het meedenken over verbeteringen en bijdragen aan de ontwikkeling van de organisatie. Mijn passie en liefde voor IT blijft zich iedere dag ontwikkelen.”

Tips voor vrouwen die geïnteresseerd zijn in de IT-industrie

Het is belangrijk om een bewuste keuze te maken en te beseffen dat je als vrouw soms harder moet werken om jezelf te bewijzen. Als vrouw in deze sector kun je tegen uitdagingen aanlopen die mannen niet ervaren. Essentieel is dan om heel zeker te zijn van jouw overweging en keuze voor de IT-branche. 

"In deze branche is het bijschaven van je kennis essentieel. Zorg dat je op de hoogte blijft van de huidige IT-trends door te netwerken en online blogs te lezen, en blijf studeren en certificeringen behalen om je kennis up-to-date te houden. Zo ben ik lid van de ISOC Suriname Chapter, die mij toegang geeft tot informatie over IT-ontwikkelingen en netwerkmogelijkheden. Bovendien biedt Qualogy mij de mogelijkheid om mij jaarlijks te certificeren in mijn vakgebied (Oracle databases). Ook volg ik veel coaches en ervaren buitenlandse database-beheerders om mijn kennis uit te breiden."

Naast technische vaardigheden zijn persoonlijke vaardigheden ook belangrijk. Goede communicatie- en teamworkvaardigheden zijn bijvoorbeeld cruciaal om succesvol te zijn in de IT-branche. Bovendien zijn persoonlijke leiderschapskwaliteiten belangrijk voor het ontwikkelen en verbeteren van de organisatie waar je voor werkt. 

“Kortom, werken in de IT-industrie als vrouw kan een uitdaging zijn, maar het kan ook een zeer lonende ervaring zijn. Het biedt veel mogelijkheden voor groei, ontwikkeling en uitdaging. Door te werken in de IT-branche kun je een verschil maken en bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën en oplossingen. Als je een passie hebt voor technologie en de bereidheid om hard te werken, wacht de IT-industrie op je. Onthoud dat jouw succes niet wordt bepaald door jouw geslacht, maar door jouw drive, vastberadenheid en vaardigheden.”, sluit Mellisa af.

Qualogy Caribbean biedt verschillende carrièremogelijkheden voor mannen en vrouwen! Maak kennis met onze kleurrijke carrièremogelijkheden en bedrijfscultuur!

Team Communication
Over auteur Team Communication

Innovatieve projecten voor mooie klanten, inspirerende interviews met collega’s en het laatste nieuws over behaalde successen. Qualogy zit vol bijzondere verhalen die Team Communication graag deelt met relaties, IT-professionals en sollicitanten.

Meer posts van Team Communication
Reacties
Reactie plaatsen