Kijkje achter de ontwikkelschermen bij Software Developer Jane Saman

Kijkje achter de ontwikkelschermen bij Software Developer Jane Saman

Gepubliceerd: Categorie: Nieuwsblog

Hoe werk je samen aan een applicatie, als iedereen vanuit huis werkt? Voor Jane Saman was het even wennen, maar nu zit ze weer helemaal ‘in the flow’. Haar focus? Het ontwikkelen van een studentvolgsysteem voor scholen. Ze vertelt er graag meer over.

Jane werkt sinds 2011 bij Qualogy Caribbean. Ze begon als Java-developer en maakte in 2015 de overstap naar Oracle. Inmiddels weet ze alle ins en outs van ontwikkeltool Oracle APEX. Met een team van 9 andere developers maakt ze applicaties voor klanten uit uiteenlopende branches: bouwbedrijven, overheden, onderwijsinstellingen, consultancybedrijven en administratiekantoren.

Schouders eronder

Normaal gezien werkt Jane met alle 9 teamleden in één ruimte, maar door het coronavirus werkt iedereen al maanden vanuit huis. Hoe gaat dat nu? Jane: “Als team werken we agile, dus we stemmen veel af en werken met een fysiek whiteboard. Nu moet dat allemaal op afstand, dat was voor sommige teamleden even wennen.

Vanaf dag één heeft iedereen zijn schouders eronder gezet. Het management bood hulp bij het inrichten van een geschikte werkplek, dat is fijn. En het contact met collega’s is nog steeds goed, maar ik mis het koffiepraatje en het samen lunchen. Die fijne dynamiek op kantoor heb je thuis niet.”

Kwaliteit waarborgen

Jane vertelt dat het thuiswerken ook iets positiefs heeft gebracht. “In ons team is iedereen altijd erg gefocust op kwaliteit, we willen het hoogst haalbare bereiken voor onze klanten. Het gevaar van thuiswerken, is dat je projecten helemaal alleen uitvoert en andere zaken vergeet. Je belandt al snel in je eigen ‘bubbel’. Om dat te voorkomen, besteden we nu juist veel aandacht aan interne afstemming en overleg, zeker bij complexe zaken.

En tot nu toe werpt dat zijn vruchten af. We weten ons kwaliteitsniveau te behouden, en misschien zelfs te overstijgen. Zo’n situatie brengt je namelijk ook weer dichter bij elkaar, en daar groei je van als team.”

Studentvolgsysteem

Janes projecten hebben in de afgelopen maanden dan ook niet stilgelegen. Ze vertelt over een van haar leukste projecten. “Sinds maart bouw ik aan een IT-oplossing om planningen en informatiestromen te stroomlijnen. Het gaat dan voornamelijk om het inplannen van lessen en examens en het registreren van studieresultaten. Het is de bedoeling dat zowel leerlingen als ouders en verzorgers deze resultaten kunnen inzien vanuit een cloudomgeving.”

Oracle APEX en Oracle Database

Jane vertelt van welke technologieën ze gebruikmaakt. “De applicatie wordt gebouwd met Oracle APEX, en voor de cloudomgeving werken we met Oracle Database. Verder hebben we gebruikgemaakt van HTML / CSS en Javascript. Hiermee zijn we nu de basisfuncties aan het bouwen. De meer specifieke functies volgen binnenkort.”

Blik vooruit

Hoewel de collega’s enkele weken geleden weer even naar kantoor konden, is nu weer een lockdown afgekondigd. Jane is teleurgesteld, maar probeert positief te blijven. “Dat ik mijn thuiswerkplek weer opnieuw moest inrichten, was niet zo’n probleem. Het is meer de angst: hoe gaan we het coronavirus in Suriname overleven? Zeker in combinatie met de politieke en economische ontwikkelingen in het land. Maar gelukkig hebben we als collega’s veel aan elkaar: we helpen elkaar waar nodig, zodat we hier goed doorheen komen.”

Jane Saman
Over auteur Jane Saman

In 2011 ben ik begonnen bij Qualogy Caribbean. Op dit moment werk ik als Software Developer op de Oracle-afdeling. Analyseren, coderen en projectmanagement: dat is wat ik het liefste doe.

Meer posts van Jane Saman
Reacties
Reactie plaatsen