Remigratie naar m’n geboorteland

Remigratie naar m’n geboorteland

Gepubliceerd: Categorie: Nieuwsblog

Geboren in Nieuw Nickerie, ben ik vanaf m’n 4e opgegroeid in Nederland. Suriname is voor mij in de loop van de tijd een vakantieland geworden, waar ik me bij aankomst altijd direct thuis voelde op het moment dat de vliegtuigdeuren opengingen. Aangezien ik veel familie en vrienden in Suriname heb, heb ik er altijd naar verlangd om hier langer te verblijven, maar het bleef altijd bij een droom.

Eind april / begin mei 2016 kwam er plotseling verandering in die droom. Via mijn zus kwam ik in contact met Nilesh Bishesar, General Manager bij Qualogy Caribbean. Hij zocht Software Testers en m’n zus wist dat ik een plek in Suriname zocht. Toen ging het snel. Ik solliciteerde via Skype en werd aangenomen. Geweldig! Gelukkig ging ook de verdere afhandeling van het contract vrij vlot, zoals het uitwisselen van documenten.

Migreren naar Suriname

Daarna volgde een periode die ik vooraf niet kon inschatten. Ik ben namelijk volledig gemigreerd naar Suriname en uitgeschreven in Nederland. De dingen die dan op je afkomen zijn overweldigend. 3 maanden ben ik bezig geweest met van alles te regelen voor mijn vertrek.

Vrienden, familie en smakelijk eten

Nu ik bijna een maand in Suriname ben kan ik zeggen dat ik het hier erg goed heb. Het klimaat en het vele smakelijke eten bevallen goed. Het oppakken van m’n hobby’s dansen en crossfit lukt ook vrij aardig, waardoor ik gelijk al nieuwe mensen leer kennen.

Aan het werk bij Qualogy Caribbean

Uitkijken naar de eerste werkdag

Een week voordat ik officieel zou starten bij Qualogy Caribbean, ben ik al een keer langsgegaan om kennis te maken. Het was gelijk positief. Eindelijk zag ik de gezichten van de mensen waar ik maandenlang via de mail contact mee had gehad. Iedereen ontving me hartelijk. De rest van de week kon ik goed aarden in Suriname en ik keek uit naar mijn eerste werkdag.

Een frisse blik

Ik ben bij Qualogy begonnen op het COCI-project. COCI is zeg maar ‘de Kamer van Koophandel’ van Sint Maarten. Het is een proces waar ik voorheen nog niet erg veel ervaring mee heb gehad, maar ik leer snel. Het systeem heb ik al aardig leren kennen en mijn frisse blik werpt al direct zijn vruchten af: zo kon ik al snel verschillende suggesties doen voor verbeteringen.

Acceptatiebevindingen valideren

Het project bevindt zich momenteel in de acceptatieperiode: in fase 3 van 4. Ik houd me nu bezig met het valideren van acceptatiebevindingen- en toevoegingen. We gebruiken ook test-automatisering waarmee ik scripts opneem, die later als regressie dagelijks kunnen worden gedraaid.

Snel en flexibel inzetbaar

Als Senior Test Engineer is het belangrijk dat je snel inzetbaar bent op een project. De ervaring die ik in Nederland heb opgedaan, helpt me hierbij. Ik kan me snel aanpassen: aan het bedrijf, de collega’s en het project. Ik streef ernaar om ons als team naar een hoger niveau te brengen. Ook probeer ik werkwijzen en methoden aan te dragen die in eerdere projecten ook positief uitpakten. Verder ben ik vrij perfectionistisch en kritisch: 2 eigenschappen die goed van pas komen voor een Tester.

Van klantcontact tot techniek

Het mooiste van Senior Test Engineer zijn is voor mij dat ik midden in het project sta. Ik krijg vrijwel alles mee. Van klantcontact en belangen behartigen tot de technische mogelijkheden van het systeem, in afstemming met de scope van het project. Ik zit samen met 5 collega’s aan een bureau-eiland. Dat werkt erg prettig: zo kunnen we snel schakelen en duidelijk met elkaar communiceren.

Sa ye taki?

Een van de dingen waar ik wel nog in moet groeien is het spreken van Sranantongo, oftewel de Surinaamse taal. De taal bevat veel passie, waardoor sommige verhalen beter overkomen in Sranan dan Nederlands. Nu mis ik de essentie van gesprekken soms nog. Een van mijn meest gebruikte nieuwe zinnen is dan ook "Sa ye taki?" ofwel: “Wat zeg je?”

Boven alle verwachtingen

Nu ik bijna een maand werkzaam ben bij Qualogy Caribbean, kan ik zeggen dat zowel werken als leven in Suriname mijn verwachtingen overtreft. Het contact met mijn collega’s is erg goed. En dat is voor mij het allerbelangrijkste in mijn werk. Er heerst een informele sfeer op de werkvloer en de nodige humor is aanwezig. Verder zijn we open en transparant naar elkaar en zijn we altijd op zoek naar de beste oplossing.

Zin in de toekomst

Ik ben natuurlijk erg benieuwd wat ik verder dit jaar nog allemaal ga meemaken. Qualogy is een bedrijf dat streeft naar meer. En natuurlijk wil ikzelf ook altijd meer kennis en ervaring opdoen. Ik kijk dan ook enorm uit naar de vele mooie en leerzame projecten die nog op mijn pad gaan komen bij Qualogy Caribbean.

Faroek Lissone
Over auteur Faroek Lissone

Sinds oktober 2016 ben ik in dienst bij Qualogy. Ik ben geboren in Suriname en verhuisde op mijn 4e naar Nederland. Nu ben ik sinds kort weer geremigreerd naar Suriname. Ik vond een baan bij Qualogy als Senior Test Engineer. In Nederland heb ik Bedrijfskundige Informatica gestudeerd, een hbo-opleiding bij Avans in Breda. Na mijn studie heb ik bij mijn vorige werkgevers al 10 jaar werkervaring opgedaan als Test Engineer.

Meer posts van Faroek Lissone
Reacties
Reactie plaatsen