Wat, waarvoor en hoe? 5 IT-technologieën uitgelegd

Wat, waarvoor en hoe? 5 IT-technologieën uitgelegd

Gepubliceerd: Categorie: Nieuwsblog

Als Software Developer krijg ik met veel soorten IT-technologieën te maken, waarmee ik veel mooie projecten mag uitvoeren. De technologieën waar ik het meeste mee werk, zijn Java, MySQL, Oracle PL/SQL, AngularJS en de nieuwere versie van Angular. Ik leg graag uit wat de bijzonderheden zijn van deze 5 technologieën en hoe je ze in de praktijk toepast.
 

Er zijn ontelbare manieren om met deze IT-technologieën positieve resultaten te behalen. Ik haal in dit blog inspiratie uit eigen projecten, van het begin van mijn Qualogy-carrière in 2018 tot nu.

5 IT-technologieën: wat houden ze in?

Deze uiteenlopende technologieën hebben ieder een ander doeleinde. De programmeertaal verschilt ook bij een paar technologieën. Ik benoem de technologieën en hun kenmerken één voor één.

  • Java is een programmeertaal dat gebruikt wordt voor de backend. Momenteel gebruiken de meeste applicaties Java-versie 11.
  • MySQL dient als een open-source relationele database voor het digitaal opslaan van data op een gestructureerde manier.
  • Oracle PL/SQL is een databasestandaard dat gebruikt wordt in Oracle-databases.
  • AngularJS wordt gebruikt als open-source framework voor de front-end, met JavaScript als programmeertaal.
  • Angular is de nieuwere versie van het AngularJS-framework. Deze versie heeft een andere programmeertaal, namelijk TypeScript.

De positieve resultaten en voordelen

In de praktijk bereiken de 5 technologieën dezelfde resultaten: applicaties worden robuust gebouwd, ze draaien efficiënter en ze voelen sneller aan voor de gebruiker.

Aan deze resultaten hangen ook verschillende voordelen. De applicaties worden op lange termijn ondersteund. Hiervoor bouwen de ontwikkelaars achter de technologieën constant aanpassingen en verbeteringen. Bovendien brengen ze frequent nieuwere versies van de technologieën uit. Zoals bij Angular.

Eventuele risico's

De risico’s die kunnen optreden, zijn ook hetzelfde bij iedere technologie. Als de ontwikkelaars een nieuwe versie uitbrengen, ontstaan er mogelijk “breaking changes”. Deze kunnen ontstaan wanneer de huidige versie wordt geüpdatet, maar ze kunnen ook opkomen wanneer de huidige versie niet op tijd geüpdatet wordt.

De IT-technologieën in de praktijk: applicatie voor Kamer van Koophandel in de Caribbean

Een mooie toepassing van deze technologieën zie ik terug in een project voor de Kamer van Koophandel in de Caribbean. Hiervoor hebben mijn collega’s en ik een webapplicatie gebouwd in Java en AngularJS. Het doel? Bedrijfsgegevens en bedrijfsgerelateerde personen registreren in het handelsregister. En deze informatie opslaan in Oracle PL/SQL- en MySQL-databases.

Registratieapplicatie gebouwd in Java

Daarnaast hebben mijn collega’s en ik deze technologieën ook in praktijk gebracht bij een grote bank in Suriname. Voor deze bank maakten we een registratieapplicatie voor zakelijke en particuliere klanten. Deze applicatie bouwden we in Java. We hebben de applicatie zo geprogrammeerd dat deze gebruik maakt van het Angular framework en MySQL voor de dataopslag.

De IT-technologieën, ook voor HR

De technologieën leveren niet alleen resultaat bij onze klanten, maar ook bij onze HR-afdeling. Mijn collega’s en ik ontwikkelden namelijk een HRM-applicatie voor intern gebruik binnen Qualogy Caribbean. Deze applicatie hebben we gebouwd in Java en AngularJS, net als de applicatie voor Kamer van Koophandel in de Caribbean.

Technologie staat samen sterker

Je leest het: deze 5 IT-technologieën vertonen veel overeenkomsten en verschillen. En de toepassingen in de praktijk zijn al helemaal divers. Maar wanneer de technologieën met elkaar samenwerken, behaal je positieve resultaten. Wil jij ook dat applicaties efficiënter draaien en sneller aanvoelen voor de gebruiker? Gebruik dan vooral deze technologieën.

Jonathan Oldenstam
Over auteur Jonathan Oldenstam

Sinds 2018 versterkt Jonathan Oldenstam het team van Qualogy Caribbean als Software Developer. Een zeer energiek en gedisciplineerd persoon die graag samenwerkt met anderen en die zich openstelt voor nieuwe uitdagingen. De talloze uitdagingen in het werk stimuleren Jonathan om zich te ontwikkelen tot een veelzijdige developer.

Meer posts van Jonathan Oldenstam
Reacties
Reactie plaatsen