Hoe gaat een APEX-upgrade in zijn werk?

Hoe gaat een APEX-upgrade in zijn werk?

Gepubliceerd: Categorie: Nieuwsblog

Applicaties upgraden in Oracle APEX: dat is waar we ons graag in vastbijten. Benieuwd wat daarbij komt kijken? Ik vertel je graag meer over een recente APEX-upgrade die ik heb gedaan bij onze klant A.S. Watson in Nederland.

Over Oracle APEX

Oracle APEX is een database driven lowcode-platform. Oracle APEX maakt gebruik van SQL en PL/SQL om business rules en overige logica te implementeren. De GUI abstraheert veel van het onderliggend programmeerwerk. Hierdoor kun je snel applicaties ontwikkelen. Ook houd je zo meer tijd over om je te focussen op het onderliggende systeem.

Zelf heb ik inmiddels zo’n drie jaar ervaring met Oracle APEX. Het begon in 2019, toen ik het bootcamptraject bij Qualogy Caribbean volgde en hiervoor certificaten behaalde. In de toekomst wil ik ook nog de officiële Oracle APEX-certificering behalen.

De vraag aan Qualogy Caribbean

A.S. Watson is ’s werelds grootste drogisterijketen en het bedrijf achter onder meer Kruidvat, Trekpleister, ICI PARIS XL, PourVous en Prijsmepper. Voor deze klant werken we veel samen met Qualogy in Nederland. Ons werd gevraagd om de  bestaande Oracle APEX-applicatie (5.1.2) te upgraden naar de versie (20.1).

Waarom? Bij A.S. Watson zijn veel interne applicaties gebouwd in Oracle APEX, destijds in Oracle APEX 5.1.2. Hiervoor zijn standaard templates en thema’s van Oracle aangepast naar een maatwerkversie. Bij elke upgrade moet deze maatwerkversie ook door ons bijgewerkt worden, wat veel tijd kost.

Ondertussen zijn er in Oracle APEX zelf aanpassingen gedaan, waardoor een upgrade nodig was. Een mooie kans om de bestaande applicaties te moderniseren en verouderde functionaliteiten om te bouwen. Tegelijkertijd willen we ook van deze maatwerkversie terug overstappen naar de standaardimplementaties, om zo onderhoud in de toekomst te verminderen.

Soepele overgang voor gebruikers

Vorig jaar begonnen we met de upgrade van de eerste grote applicatie, die begin 2021 live ging. Daarna volgden upgrades voor andere (kleinere) applicaties, waar we op dit moment nog mee bezig zijn. De grootste uitdaging voor dit project: de gebruikersverwachtingen.

Gebruikers zijn namelijk gewend aan de vertrouwde interface van een bepaalde applicatie. Als developer wil je daarom zo veel mogelijk van de core functionaliteiten intact houden. Zo voelt het voor hen alsof ze in dezelfde applicatie werken, maar dan met een ander jasje.

From scratch

Voor de upgrade van de eerste, grote applicatie besloten we om deze van de grond af aan te bouwen. Op die manier brachten we stap voor stap in kaart wat wel én niet werkt. Ook was het een mooie kans om bestaande processen te optimaliseren. De upgrades die later volgden waren wat minder grootschalig. Hierbij volstond het om deze in één keer over te zetten naar de nieuwste APEX-versie.

Trots op het resultaat

Tot nu toe ben ik erg tevreden over het verloop van het project. Het is een flinke opdracht om alle applicaties te upgraden, maar het uiteindelijke resultaat is een gemoderniseerde applicatie. Waarbij we de originele workflow hebben gerespecteerd en tóch optimaal gebruik hebben gemaakt van de nieuwste functionaliteiten. En het belangrijkste: we krijgen positieve reacties van zowel de klant als gebruikers. Ik ben er trots op!

Doorlopende samenwerking

Inmiddels ben ik ook gestart met de upgrade van applicaties in Oracle Forms: een mooie uitdaging! Dit is slechts een deel van de werkzaamheden die we verrichten voor A.S. Watson. Qualogy is preferred supplier van A.S Watson. We werken dan ook veel samen met onze Qualogy-collega’s in Nederland. En dat maakt het werk extra bijzonder. In deze blog lees je meer over ons werk.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit project? Of hebt u specifieke vragen over offshore IT door Qualogy Caribbean? Neem contact op met Nilesh Bishesar via info_caribbean@qualogy.com.

Randall Wijntuin
Over auteur Randall Wijntuin

Randall Wijntuin is Software Developer bij Qualogy Caribbean. Direct na zijn studie Informatica (Anton de Kom Universiteit) is hij ons team komen versterken. Randall heeft een neus voor trends en ontwikkelingen op IT-gebied en deelt zijn inzichten graag met collega's. Hij haalt veel voldoening uit zijn werk en krijgt energie van (complexe) developmentprocessen.

Meer posts van Randall Wijntuin
Reacties
Reactie plaatsen